מתכון לפריחולס - ממרח שעועית שחורה מקסיקני
מרכיבים לממרח
לשלב הבישול הראשון
1 כוס שעועית שחורה יבשה.
1 בצל סגול.
6 שיני שום.
לשלב הבישול השני
1 בצל סגול.
6 שיני שום.
רבע כפית צ'ילי אדום יבש (אפשר להוסיף גם כמה חתיכות של פלפל חריף טרי).
רבע כוס שמן זית.
4 עלי דפנה.
1 כפית כמון טחון.
כוס וחצי ממי הבישול של שלב 1.
הכנה מראש
יש להשרות את השעועית לכ- 12 שעות, לסנן ולשטוף היטב.
אופן ההכנה
להשרות את השעועית לכ- 12 שעות, לסנן ולשטוף היטב.
בישול ראשון:
שוטפים את הפולים המושרים ומעבירים לסיר.
מקלפים וחותכים את הבצל לחתיכות גדולות וחוצים את שיני השום. מוסיפים לסיר. מכסים בהרבה מים, כ-10 סנטימטרים מעל גובה השעועית.
מביאים לרתיחה ומבשלים על אש בינונית ברתיחה מתונה עד שהשעועית רכה אך עדיין נגיסה (40-50 דקות). מכבים את האש ומניחים לשעועית להתקרר מעט בתוך מי הבישול (לא לסנן מייד).
מסננים לתוך קערה ושומרים את נוזלי הבישול.
שימו לב!
כמו בכל הקטניות, חשוב לזכור לא להוסיף מלח עד גמר הבישול כי המלח מונע את ריכוך הקטניות.
אפשר להכין כמות כפולה של השלב הראשון ולהקפיא כדי לחסוך הנות בפעם הבאה.
מקלפים וחותכים את הבצל לחתיכות גדולות, מקלפים וחוצים את שיני השום.
שוטפים קלות את הסיר שבו התבשלה השעועית ומחממים בו חלק משמן הזית. מוסיפים את הבצל החתוך ומטגנים תוך כדי ערבוב כ-4 דקות עד שהבצל מתחיל להזהיב. מוסיפים שום, צ'ילי, עלי דפנה וכמון. מטגנים יחד תוך ערבוב כ-3 דקות.
מוסיפים את השעועית עם הבצל והשום המבושלים וכוס וחצי מנוזלי הבישול. מביאים לרתיחה ומבשלים מכוסה על אש בינונית ברתיחה מתונה כ-20 דקות.
מסירים את המכסה ומבשלים 5 דקות נוספות. מערבבים מדי פעם. מכבים את האש. נותנים לשעועית להתקרר מעט ומוסיפים את המלח.
בעזרת בלנדר מוט טוחנים את השעועית עד לקבלת ממרח במרקם גס. מניחים לקירור. טועמים ומוסיפים מלח לפי הצורך (בערך כפית מלח).
יש לממרח גרסאות חלקות לחלוטין וגרסאות חלקות פחות – תנסו ותחליטו מה יותר טעים לכם.
מומלץ להגיש עם טורטיות כוסמת, גוואקמולי, סלסה של עגבניות טריות, כוסברה ושום.
ואם זה עדיין לא גירה אתכם והייתם רוצים לדעת מה האיכויות של השעועית השחורה – הנה כמה עובדות על שעועית שחורה שיתנו לכם חשק לרוץ ולהכין אותה.
תרומתה של השעועית השחורה לבריאותנו
שעועית שחורה היא אחד המאכלים הנפלאים והטעימים שמספקים לגופנו שפע של חומרים שתורמים לבריאות טובה, מראה עור בריא והגנה מפני מחלות. היא מכילה הרבה נוגדי חימצון, שפע של חלבון, סיבים תזונתיים, אבץ, ברזל, סידן, מולבידניום, סלניום, קוורציטין ונחושת.
כל אלה תורמים לגופנו במגוון של דרכים
עיכול תקין
בשעועית השחורה יש את כל המרכיבים התזונתיים שעוזרים לגוף שלנו לשמור על תפקוד תקין של מערכת העיכול ועל תהליכי פינוי הפסולת מהגוף בצורה יעילה.
הגנה
נוגדי החימצון שיש בשעועית השחורה נותנים לנו מעטפת הגנה מפני רדיקלים חופשיים – אותם חומרים שמזיקים לפעילות התקינה של גופנו.
שמירה על העור
שעועית שחורה יודעת לעזור לגוף שלנו לשמור על מראה עור בריא יותר, גם בגלל החלבון והאבץ שהיא מכילה וגם בגלל החומר הנקרא metalloproteinases שיודע לעזור לגוף לשקם נזקי קרינת שמש ואף עוזר לשקם סיבי קולגן שבורים (מה שעוזר למנוע היווצרות של קמטים בעור).
ניטרול רעלים בגוף
בשעועית שחורה יש מוליבידניום שהוא מינרל שאחראי לנקות רעלים מהגוף. בשעועית השחורה יש גם סלניום שתומך בהפעלת אנזימי הכבד שלנו וכך הכבד יכול לנקות את הרעלים מגופנו בצורה טובה יותר. כולנו יודעים כמה זה גרוע כשהרעלים מצטברים בגופנו, אז ברור למה וכמה זה חשוב…
שמירה על רמות סוכר נמוכות
לשעועית שחורה יש אינדקס גליקמי נמוך של 30, ולכן היא נחשבת למזון מעולה לאנשים סוכרתיים או לכאלה שרוצים להפחית סוכר מהתפריט שלהם.
שמירה על רמות לחץ דם
השעועית השחורה היא דלת נתרן ומכילה שפע של אשלגן, סידן ומגנזיום שהם חומרים שידועים ככאלה שעוזרים להפחית את רמות לחץ הדם.
תמיכה בבריאות העצמות
שעועית שחורה מכילה שפע של ברזל, זרחן, סידן, מגנזיום, מנגן, נחושת ואבץ שנחשבים לחומרים חשובים ביותר שעוזרים לחזק ולבנות את העצמות.
מניעה של מחלות ממאירות
גם לחומצה הפולית שנמצאת בשעועית השחורה יש תפקיד חשוב בתיקון תאים לא שלמים של DNA, מה שמסייע להפחית את הסיכון להתפתחות מחלות ממאירות.
נו??? אחרי כל זה, בטח קיבלתם חשק לאכול שעועית שחורה 🙂
שיהיה בהנאה!